Primerjava stanovanjskih posojil v Nemčiji in Sloveniji | SIERRA d.o.o. - Sistemske finančne storitve

Na osnovi objave na Twiterju smo se lotili primerjave stanovanjskih posojil v Nemčiji in Sloveniji in prišli do zanimivih ugotovitev.

Primerjava stanovanjskega kredita 100.000 € na 10 let v Nemčiji in pri nam. V Nemčiji ga preplačaš 3.500 €, pri nam pa bolanih 21.217,92 €. Kdo je tu nor se sedaj sprašujem? @NLBbanka @finance_si @Delo @rtvslo @24ur_com @SiolNEWS @Dnevnik_si @SpletnaMladina @BankaSlovenije

Janez Bedina@JB84_

Primerjava stanovanjskih posojil
Ponudbi obeh bank se nanašata na desetletno hipotekarno posojilo s fiksno obrestno mero. Commerzbank ponuja 0,68-odstotno obrestno mero, obrestna mera posojila NLB pa z vključenimi stroški znaša 4,03 odstotka (EOM). Razlika je seveda velika, pa vendar je potrebno pogledati širšo sliko. Vzrokov za takšen razkorak je več.

Obrestna mera v višini 3,80 odstotka, ki je zapisana v informativnem izračunu NLB d.d., je pretirana je zgolj informativne narave. Obrestna mera se določi v osebnem pogovoru osebnem pogovoru z bančnikom, ki oceni vašo posojilno sposobnost, in je stvar pogajanj. V praksi je obrestna mera bistveno nižja. Glede na izkušnje menimo, da lahko znaša med 2,8% in 3%, seveda ne nujno pri NLB. Ponudba NLB vsebuje interkalarne obresti, ki se jim posojilojemalci lahko izognejo, če posojilo začnejo črpati konec meseca. Ravno tako se lahko dogovarjate glede stroškov odobritve posojila.

Bolj smiselno je najeti stanovanjski posojilo s spremenljivo obrestno mero
V tem trenutku je v Sloveniji bolj smiselno najemanje desetletnega posojila s spremenljivo obrestno mero, ki je bistveno nižja od fiksne obrestno mero. Saj ob sedanjih finančnih in gospodarskih kazalnikih nič ne kaže na to, da bi prišlo do spremembe obrestnih mer. Zakaj bi sicer nemška banka ponujala 0,68-odstotno fiksno obrestno mero za desetletno posojilo, če bi pričakovala večje spremembe na finančnih trgih?

Veliko bolje je najeti posojilo s spremenljivo obrestno mero, kjer lahko stranke dosežejo 1,6-odstotni pribitek + šestmesečni euribor (euribor trenutno znaša -0,232 odstotka).

Zaradi ogromnega trga lahko v Nemčiji ponujajo nižje obresti
Zelo težko je primerjati 83-milijonski nemški trg z 2-milijonskim trgom v Sloveniji. Banke na večjih trgih lahko z nižjo obrestno mero pri večjem obsegu poslovanja zaslužijo več kot z visoko obrestno mero pri nižjem obsegu poslovanja.

Za to, da banke v tujini ponujajo ugodnejša stanovanjska posojila kot banke v Sloveniji, obstaja več razlogov. Zaradi ekonomije obsega poslovanja, elastičnosti trga, cenejšega denarja ter ponudbe in povpraševanja,

Seveda pa ne pozabimo , da imajo slovenski potrošniki pravico posojilo najeti v katerikoli banki v EU, ni pa nujno, da jim ga bo ta odobrila. Banke imajo namreč diskrecijsko pravico, da prosilca zavrnejo.