Mirna plovba za vlagatelje | SIERRA d.o.o. - Sistemske finančne storitve

Prebrodili smo kripto balon, premagali smo črnoglede napovedi o ponovnem borznem zlomu, prazni se obvezniški balon v Evropi in Ameriki imamo polno zaposlenost, kakor da bi brali pravljico za lahko noč. Pa vendar dejstva so taka in napovedi za prihodnost so svetle.

Še nemogoče je postalo mogoče: srečanje ZDA in S. Koreja, ki sta še nedavno obkladali z žaljivimi izrazi. Pred nami je obdobje od 3-5 let v katerem bodo predvidoma delniški trgi še naprej lepo rasli. Dodajmo še 2 leti zaostanka, ki ga ima Evropa za ZDA in dobimo dolgo obdobje pozitivizma za Evropo.

Na čem temeljijo te napovedi?

ZDA

Proces quatitative ease (kvantitativno sproščanje) se je obrnil in podjetja sedaj odkupujejo svoje obveznice nazaj (se razdolžujejo). FED je za leto 2018 napovedal 2x do 3x dvig obrestne mere. Tako bi lahko prišli do želene obrestne mere med 2,75% in 3%.

PMI (Purchase Management Index) je za leto 2018 napovedan na 57, kar pomeni nadaljnjo rast proizvodnje , sicer manjšo kot dosedaj, saj se industrija že sooča s pomanjkanjem delovne sile, kar pomeni pritisk na plače in posledično rast inflacije. ZDA želi svojo inflacijo držati med 2% in 3%. Trenutna donosnost ameriških 10 letnih obveznic:

Evropa

Še vedno imamo negativno obrestno mero za »overnight deposit« s čimer ECB sili poslovne banke v plasiranje denarja na trg. Kvantitativno sproščanje je zmanjšano na 60 mrd EUR mesečno, obrestne mere se vrtijo okrog ničle. Šele v letu 2019 je napovedan dvig obrestnih mer. Inflacija 2017 v EU 1,2%.

PMI = 56, kar pomeni nadaljnjo rast gospodarstva.

Finančno okolje brez večji pretresov navkljub Brexit-u. 10 letne obveznice: 0,34% Nemčija, 0,69% Francija, 0,57% Avstrija, 5,33% Islandija……

Kam vlagati?
Odgovor seveda ni preprost, kakor niso preproste zahteve vlagateljev. Pa vendar: dežela največje gospodarske rasti v prihodnje: INDIJA.

Ima napovedano najvišjo gospodarsko rast na svetu v 2018 : 7,4%

Panoga? Globalne delnice.

Kaj pa če?
Korekcije trga zagotovo bodo, kot tista v januarju 2018, lahko pa se pojavi kakšen »Black Swan, ki lahko stvari postavi na glavo. G. Trump je zelo nepredvidljiva oseba.