Gledamo naprej

Za nami je turbulentno pa vendar poslovno uspešno leto, podobno kakor tudi celotno svetovno gospodarstvo. Ni umetnost preživeti, čeprav se marsikdo ne bi strinjal s to trditvijo, umetnost je kvalitetno preživeti in pri tem  ne pozabiti na jutri.

V našem podjetju razmišljamo konzervativno in to poudarjamo vedno znova. Naš moto je: »varnost vloženega kapitala je na prvem mestu«. Donosnosti kapitala, ki presegajo 2% letno so preteklost in kot stvari kažejo bo to tudi tako ostalo, kar konec koncev ni slabo, vendar se je temu dejstvu potrebno prilagoditi.

Ljudje se vedno znova pritožujejo: »samo 1% donosnosti letno……, to ni nič..« na drugi strani pa pozabljajo da lahko dobite stanovanjski kredit za manj kot 2% letno, torej je situacija na finančnih trgih jasna.

Borze se trudijo prepričati svoje vlagatelje, da bodo njihove investicije obrodile čudovite sadove, žal iz te moke ne bo kruha, saj ni generatorja rasti. Spodnji diagram DAX – Bloomberg to jasno kaže. Borza je v enem letu padla za 15%. In nobenega razloga ni, da se ta trend ne bi nadaljeval, saj se kitajsko gospodarstvo še naprej ohlaja.

slika_1.pngslika_2.png

Na drugi strani imamo neverjetno nizko ceno nafte. Cena je padla tako nizko, da nekaterim državam proizvajalkam nafte grozi bankrot (Venezuela), druge razmišljajo o uvedbi davka (Saudova Arabija) in z vstopom Irana na trg nafte bode cene zdrsnile še nižje. Kar seveda ne pomeni, da se bo gorivo dodatno pocenilo, saj država navija trošarino.

Torej, kako naprej?

Premišljeno! Najprej pomislimo kaj nam je prioriteta saj se te skozi časovna obdobja spreminjajo. Ko si mlad želiš lastno streho nad glavo, nato pride družina, nato otroci odidejo in ostane samo s pokojnino , ki jo imamo. Prilagojeno temu poteku dogodkov prilagajamo tudi svoja vlaganja.

Prehodno obdobje zadnje pokojninske reforme izteče naslednje leto, pri tem pa je že jasno, da je na obzorju nova. Število upokojencev vse hitreje raste, medtem , ko število vplačnikov ostaja enako. Koraki, ki jih sprejema vlada so logični. In če citiramo znanega slovenskega politika bi rekli: »primite se za denarnice«.

Kam vlagati?

V tem trenutku previdno, premišljeno in varno. Počakajmo, da nevihta mine. Vseeno pa se najdejo priložnosti, ki imajo prihodnost vendar spet apetiti morajo biti v okviru trenutnega stanja.

Kaj se splača?

Vzeti kredit za nakup stanovanja ali hiše. Obrestna mera je zelo nizka. Ponudba euribor + 2% je normalna ponudba, najti je moč tudi boljšo. Bodite pa previdni kakšne pakete vam banke ponujajo v ozadju. Večkrat je ugoden kredit povezan s kakšnim »extra special« računom  ali zavarovanjem od katerega vas bo še bolela glava.

Trenutne naložbe?

Vse kar imate tveganih naložb prenesite v denarne naložbe, državne obveznice in počakajte , da kamen neha padati. Dlje kot čakate slabše bo.

Naložbeno zlato?

Na dolgi rok boste zaščitili svoj denar, ne boste pa obogateli. Če bi leta 1908 kupili Ford Lizzy (Model T) bi zanj odšteli 825 US$ kar je bilo 40 unč zlata (cena za unčo 20,67US$), če bi danes kupili Ford Mondeo (full optional) bi zanj odšteli ravno toliko unč zlata (dec 2015).

Pri trgovanju z zlatom bodite pozorni na razliko med nakupno in prodajno ceno. 

slika_3.pngslika_4.png

In če ne veste kaj bi?

Javite se nam na info(at)sierra.si in z veseljem vam bomo pomagali.