Vrednostno vlaganje | SIERRA d.o.o. - Sistemske finančne storitve

Ko se ljudje odločajo o nakupu nečesa, večinoma razmišljajo le o ceni izdelka ali storitve. Pa vendar, bolj pomembna od cene je vrednost tistega kar kupujete. Vprašanje je, kakšno vrednost boste dejansko pridobili z nakupom.

Kaj je vrednostno vlaganje?
Warren Buffett je verjetno največji investitor vseh časov. Svetovno znanemu milijarderju je uspelo povečati vrednost svojega premoženja iz 1 milijona na več kot 70 milijard USD. Gospod Buffett uporablja tehniko vrednostnega vlaganja, ki se jo je naučil od Benjamina Grahama. Vrednostno vlaganje je naložbena strategija pri kateri se v portfelju vključujejo delnice, ki so na trgu na voljo po nižji ceni, kot je njihova dejanska vrednost. To pa je tisto kar je težko. Kako izbrati prave delnice? Za pravilno odločitev je potrebno veliko izkušenj in finančnega znanja. Kar tako »po občutku« ne gre. Potrebno je poznati svetovne tržne razmere, trende, geopolitične, ekonomske in demografske razmere, posamezne branže in parametre, ter biti dobro podkovan v financah, da bi lahko pravilno prebrali finančna poročila podjetij, ki so se »ujela v vaš radar« in sprejeli odločitev kam investirati.

Cilj vrednostnega investiranja je, da v bilanci stanja preračunamo knjigovodsko vrednost opredmetenih sredstev in analizo nadaljujemo s pregledom preteklega poslovanja podjetja in dogodkov. Analizo računovodskih izkazov se dopolni z oceno managementa podjetja, pozicijo podjetja v panogi glede na podobna konkurenčna podjetja ter oceno razvoja panoge v prihodnosti. Na koncu analize je potrebno vse podatke združiti in iz tega izračunati varnostno maržo, ki predstavlja razliko med oceno notranje vrednosti podjetja in trenutne cene na trgu. Nakup podjetja je smotrn, ko je varnostna marža dovolj velika, da se nakup izplača. Cena se na kratek rok lahko razlikuje od notranje vrednosti, na dolgi rok, pa se bosta cena in notranja vrednost zbližali.

Kako vlagati?
Pri vrednostnem investiranju je potrebno investirati v naložbe, ki so vredne več kot za njih plačate. Osredotočanje le na ceno vam lahko na dolgi rok škoduje. Vse brezplačne ali poceni stvari v življenju niso vedno vredne. Warren Buffett s tako filozofijo služi milijarde!

Za dolgoročne nadpovprečne donose je najpomembnejša psihična stabilnost in dolgoročna potrpežljivost ter »kontraški« način razmišljanja vlagatelja (Božič 2018). Pri vrednostnem vlaganju izbiramo podcenjena kvalitetna podjetja, potrebno pa je »zdržati« daljše obdobje in »preživeti« volatilnost. Na kratko, za naše razmere: najmanj 10 let, min. 10.000 EUR – 15.000 EUR in razpršenost minimalno na 20 podjetij.

»Vrednostno vlaganje« v vsakdanjem življenju

Kupujete nov dom? Če gledamo številke, so poceni domovi zelo privlačni, vendar ali se nam resnično splača? Najdete hišo, ki stane 25.000 € in letni stroški znašajo 5.000 €. Na drugi strani je na voljo hiša, ki sicer stane 100.000 € in letni stroški znašajo le 500 €. Povprečna oseba bo verjetno izbrala hišo v vrednosti 25.000 €, saj je trenutni nakup cenejši, ampak vas bo na dolgi rok stalo več. Cena je pomembna, vrednost pa še bolj.

Vodite svoje podjetje? Eden od največjih strahov vsakega podjetja je njihova konkurenca. Tipičen lastnik podjetja bo znižal svoje cene, ko na trg vstopi nov konkurent. To je lahko na kratki rok pameten pristop, vendar pa se lahko izkaže za cenovno neučinkovitega na dolgi rok. Pametneje je, da vašim strankam ponudite dodano vrednost. Če dosledno nudite svojim strankam dodano vrednost, ne glede na to, ali gre za boljšo podporo strankam ali izdelke višje kakovosti, boste verjetno poslovno bolj uspešni na dolgi rok. Morda bo potrebnih še nekaj usposabljanj in vlaganj. Odločite se za naložbe, ki prinašajo večjo vrednost. Tako vam ne bo potrebno nižati cen in verjetno se vam ne bo potrebno ubadati s konkurenco. Smiselno je, da svojim storitvam/izdelkom določite ceno na podlagi vrednosti, ki jo prinaša svojim strankam.