Nahajate se tukaj

Brezplačna številka 080 8095

Kripto valute DA ali NE?

Kaj so kripto valute?

Digitalne valute temeljijo na internetnih medijih in so namenjene za plačevanje prek spleta. Po celem svetu se uporabljajo za takojšnje transakcije izven tradicionalnih finančnih sistemov. Za razliko od običajnih valut digitalne valute nimajo fizične oblike kot klasični kovanci in bankovci.

Kripto valute so podskupina digitalnih valut. Njihova prepoznavna značilnost je, da uporabljajo kriptografijo, ki zagotavlja varnost transakcij, preprečuje ponarejanje in omogoča nadzor izdelovanja dodatnih denarnih enot – 'coinov'. Druga značilnost kripto valut, zaradi katere so danes še posebej privlačne, je njihov ekološki značaj. Kripto valute so decentralizirane, anonimne in izvzete iz upravljanja državnih ustanov, kar pomeni, da so praktično imune na vse vrste vmešavanja vlade in bank.       

Vir: http://www.logosritem.com/forum/viewtopic.php?t=22

V letu 2017 smo doživeli pravo eksplozijo kripto valut in seveda vrtoglavo naraščanje vrednosti le-teh, najbolj izpostavljen, kot najstarejša kripto valuta pa Bit Coin.

Zakaj so kripto valute tako popularne? Kot je že zgoraj zapisano  omogočajo izredno hitro pretočnost in onemogočajo vmešavanje vladnih institucij. Drugače povedano brez sledljivosti nadzornih državnih inštitucij, brez davka in…..

Verjetno se boste strinjali, da države niso najbolj zadovoljne, ko ne morejo nadzirati pretoka denarja in ne pobirati davka.  Popolnoma logično je bilo, da se bo na tem področju nekaj zgodilo, in se je.

Kitajska je 4.9.2017 uvedla državno kripto valuto in razglasila druge kripto valute za ilegalne. S tem dejanjem je aktivno posegla na trg kripto valut. Pričakovati je , da bodo temu zgledu sledile tudi druge države.

Še posebej izstopa izjava Jamie Dimon-a,  JPMorgan CEO 12.9.2017, BIT Coin je prevara in se bo sesul , hujša je kot »tulipanov balon« (primer iz 17.st., ko je vrednost tulipanovih čebulic zrasla preko vseh razumnih meja. Leta 1637 je imela ena čebulica vrednost ene meščanske hiše).

Nadalje  g. Dimon izjavil :

Če bi JPMorganov upravljalec trgoval s kripto valutami, bi ga nemudoma odpustil iz dveh razlogov

  • ker je to proti našim pravilom
  • ker je neumen
  • In oboje je nevarno.

Ali je smiselno vlagati v kripto valute ?

Če razmišljate o špekulaciji, potem da, če razmišljate o investiciji potem ne. Namreč, ceno kripto valut določa ponudba in povpraševanje. V tem trenutku cena raste, saj med ljudmi vlada prava evforija nad kripto valutami. Kaj kmalu pa se lahko zgodi, da vrednost kripto valut strmoglavi. Čim se umakne eden izmed velikih vlagateljev, kot pravi naš finančnik Marko, potem bodo tečaji šli strmo navzdol.

Če ste pripravljeni prevzeti tveganje, potem lahko špekulativno naložite. Zavedati pa se morate volatilne narave vrednosti kripto valut.

Prihodnost

Kripto valute bodo obstale, saj imajo veliko prednosti v primerjavi s klasičnim denarjem, seveda pa ne v tej obliki kot jih poznamo danes. Veliko bolj verjetno je, da bodo nadzor na kripto valutami prevzele posamezne države in to vpeljale kot vzporedni plačilni promet. Saj veste: davki in nadzor